Music for everyone...

Tuesday 16 November 2010

Υπολογισμός συναρτήσεων με το Wolfram Alpha

Διαβάζοντας για τα Σήματα τον τελευταίο καιρό μου δημιουργήθηκε η ανάγκη εύρεσης ενός υπολογιστικού/μαθηματικού εργαλείου το οποίο θα υπολογίζει συναρτήσεις, μετασχηματισμούς και πολλά άλλα.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν να τα κάνω στο Matlab ή στο Mathematica, αλλά διαπίστωσα πως δεν είχα τις κατάλληλες γνώσεις για να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία του Matlab(πόσο μάλλον του Mathematica) και επιπλέον το Μatlab είναι αρκετά "βαρύ" σαν πρόγραμμα με αποτέλεσμα το pc να χτυπάει υπερωρίες. Ψάχνοντας στον γούγλη για κάποιο online πρόγραμμα, βρήκα το Wolfram Alpha, το οποίο είναι μια μηχανή αναζήτησης (όπως το Google) αλλά ειδικεύεται στα μαθηματικά(μιάς και η Wolfram είναι η εταιρία που κάνει το Mathematica).

To site αυτό είναι κάτι παραπάνω από εύχρηστο μιάς και τα περισσότερα πράγματα που ήθελα να κάνω τα βρήκα μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να χρειάζεται να θυμάμαι συναρτήσεις και κώδικες. Για παράδειγμα ήθελα να βρώ τον μετασχηματισμό Fourier μίας συνάρτησης και έγραψα απλά "fourier transform f(x)" όπου f(x) η συνάρτηση που ήθελα, με έκπληξη είδα οτι η μηχανή κατάλαβε τι ήθελα και μου εμφάνισε τον μετασχηματισμό καθώς επίσης και τη γραφική του παράσταση!!!

Στη συνέχεια το χρησιμοποίησα για να δώ τις γραφικές συναρτήσεις κάποιον σημάτων(Σημείωση: η βηματική συνάρτηση είναι θ(t) και όχι u(t) και η δέλτα δ(t)) καθώς επίσης και για εύρεση θεωρημάτων(π.χ. το θεώρημα του Euler).



Eπιπλέον η μηχανή λύνει εξισώσεις, βρίσκει παραγώγους και ολοκληρώματα και χωρίς πάντα να επιβαρύνει τον επεξεργαστή. Έτσι με βοήθησε και με βοηθάει πάρα πολύ, γι' αυτό και το προτείνω σε όλους ανεξαρτήτως με ποιό μάθημα ασχολούνται.

No comments:

Post a Comment