Music for everyone...

Tuesday 9 November 2010

Circuit Simulator για Ηλεκτρονική και Κυκλώματα!

Ψάχνοντας για εξομοιωτή κυκλωμάτων για τα μαθήματα της Ανάλυσης Κυκλωμάτων και την Ηλεκτρονική χρησιμοποίησα ουκ ω λίγα προγράμματα. Μέσα σε αυτά ήταν το Pspice, το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο και χρειάζεται ενασχόληση για να το μάθει κάποιος αλλά και το Qucs που πρότεινε συμφοιτητής σε μαθησιακό γεγονός, το οποίο είναι πολύ καλό και εύκολο αρκετά. Μία εναλλακτική λύση είναι εξομοιωτής κυκλωμάτων στο web με java. Ένας αρκετά καλός που βρήκα είναι εδώ.



  1. Για να σβήσουμε το default κύκλωμα που βγάζει το applet απλά το επιλέγουμε όλο και κάνουμε δεξί κλίκ->cut.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε components με δεξί κλίκ, π.χ. άν θέλω να προσθέσω μία αντίσταση πατάω δεξί κλίκ->add resistor και μετά με drug & drop τη σχηματίζω πάνω στο κύκλωμα.
  3. Άν θέλω να τροποποιήσω την αντίσταση που έβαλα ή άλλο component πατάω δεξί κλίκ πάνω της/του και επιλέγω edit.
  4. Με το add wire συνδέω τα components με καλώδιο και όταν έχω πλέον σχεδιάσει το κύκλωμά μου, πατάω stopped και μετά reset για να μηδενίσει το ρολόι.
  5. Το προγράμματα κάτω μας δίνει τις τιμές ρεύματος και τάσης στους κόμβους(με δεξί κλίκ->view in scope ή απλά περνώντας το κέρσορα πάνω από το component) αλλά και τη ροή του ρεύματος πάνω στο κύκλωμα με πολύ ωραίο τρόπο.
Το προτείνω σε όλους όσους ψάχνουν να βρούνε μία γρήγορη λύση σε κάποιο πρόβλημά τους στα παραπάνω μαθήματα, καθώς και σε όλους όσους ψάχνουν να λύσουν μία απορία τους, π.χ άν θέλω να δώ πώς συμπεριφέρεται ένας πυκνωτής με είσοδο πηγή σταθερής τάσης. Aκολουθεί και το screencast, άν δεν φαίνεται ο player ακολουθείστε το link από κάτω για να το δείτε στο youtube!

 
Ή στο youtube, εδώ!






1 comment: