Music for everyone...

Monday 8 November 2010

Μετάφραση κειμένων

Πόσες φορές έχετε βρεθεί να χρειάζεστε να μεταφρασετε ένα ολόκληρο κείμενο από τα ελληνικά στα αγγλικά ή και από άλλες γλώσσες. Επειδή εμένα μου συμβαίνει όλη την ώρα βρήκα μία καλύτερη λύση από το να κοιτάμε την κάθε άγνωστη λέξη στο λεξικό.

Το πρόγραμμα που θα χρησημοποιήσουμε λέγεται Systran και είναι υπεύθυνο για μεταφράσεις κειμένων σε διαφορετικές γλώσσες. Επειδή όμως το πρόγραμμα είναι δωρεάν και θεωρούμε πως δεν θέλουμε να δαπανήσουμε χρήματα, τότε αρκεί να μπούμε εδώ. Στο αριστερό πλαίσιο γράφουμε το κείμενο που θελουμε να μεταφράσουμε και πάνω επιλέγουμε από ποιά γλώσσα είναι και σε ποιά επιθυμούμε να μεταφραστεί. Σε μικρό χρονικό διάστημα η μετάφραση θα εμφανιστεί και είμαστε έτοιμοι.

Το παραπάνω εργαλείο να τονίσω πως μου φάνηκε αρκετά χρήσιμο και το χρησιμοποιώ αρκετά λόγω της ευχρηστίας του, αλλά δυστηχώς είναι πρόγραμμα και παίρνει τις λέξεις μέσα από λεξικό, έτσι σε αρκετές περιπτώσεις και ειδικά σε σύσκολα κείμενα μπορεί να μην γνωρίζει κάποια λέξη ή να την μεταφράζει λάθος, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει νόημα από τη μετάφραση. Δοκιμάστε το και πείτε μου τις εντυπώσεις σας.

No comments:

Post a Comment