Music for everyone...

Sunday 17 October 2010

Εναλλακτικό screencast μέσω CamStudio!

Ένα εναλλακτικό και open source πρόγραμμα πού βρήκα στο διαδίκτυο για screencasting είναι το Camstudio, παρακάτω θα βρείτε οδηγίες πως να δουλέψετε με αυτό:

  1. Αρχικά πρέπει να κατεβάσουμε το πρόγραμμα, πηγαίνουμε στη σελίδα http://camstudio.org και κατεβάζουμε το πρόγραμμα(Cam-Studio20.exe) όσο και το σχετικό codec(CamstudioCodecl4.exe). Αφού κατεβούν τα κάνουμε install.
  2. Τρέχουμε το πρόγραμμα. Πρώτα πρέπει να επιλέξουμε το codec που κατεβάσαμε, πάμε στα Options->Video Options και επιλέγουμε CamStudio Lossless Codec v.1.4.

  3. Επόμενο βήμα(προαιρετικό) είναι να ενεργοποιήσουμε την καταγραφή ήχου μιας και το camstudio από default δεν γράφει ήχο από το μικρόφωνο. Από τα Options επιλέγουμε Record Audio from microphone .

  4. Θα ήταν χρήσιμο να περιορίσουμε την εγγραφή μας σε συγκεκριμένο κομμάτι της οθόνης, αυτό μπορεί να γίνει από το μενού Region->Fixed Region->Select και κάντε κλίκ σύροντας με το ποντίκι στην περιοχή που θέλετε να καταγραφεί. Άν θέλουμε να καταγράψουμε όλη την οθόνη πατάμε Full screen.
  5. Μπορούμε τώρα να ξεκινήσουμε την εγγραφή πατώντας το κόκκινο κουμπί Record στο παράθυρο του camstudio. Αφού καταγράψουμε τις κινήσεις στον υπολογιστή μας και βάλουμε και διήγηση μέσω μικροφώνου , ανά πάσα στιγμή μπορούμε να πατήσουμε Pause για να σκεφτούμε το επόμενο βήμα μας.
  6. Σε γενικές γραμμές μια καλή συμβουλή, είναι τα screencast σας να είναι μικρά σε διάρκεια και να έχουμε σκεφτεί από πριν τί θα κάνουμε κατά τη διάρκειά τους ακριβώς.
  7. Για να ολοκληρώσουμε την εγγραφή, απλά πατάμε στο Stop και έπειτα σώζουμε το βίντεο που δημιουργήσαμε. Μετά την αποθήκευση ο default player του camstudio θα ανοίξει και θα παίξει το βίντεο μας.
  8. Επιπλέον στο Tools->Screen Annotations μπορούμε να προσθέσουμε σημειώσεις στην οθόνη με χρήση γραφικών. Καλό είναι να πειραματιστείτε με τα shapes και layouts που προσφέρει για να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

  9. Τελικά το screencast σας μπορεί να γραφεί σε ένα cd/dvd ή να μετατραπεί σε αρχείο .swf μέσω των Tools->SWF Producer για να το δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο(youtube κ.α.).
  10. Καλές εγγραφές!!!


    Αυτοανάδραση:  Στη προσπάθειά μου να κάνω το πρώτο μου screencast, κατέβασα το camtasia αλλά μετά από αρκετό χρόνο είδα πως είναι αρκετά βαρή σαν πρόγραμμα και όχι δωρεάν.Έτσι δοκίμασα να βρώ κάποιο άλλο πρόγραμμα πιο ελαφρύ και πιό εύκολο για να κάνω τη δουλειά που θέλω, βρήκα το camstudio και μετά από πολύ ψάξιμο το έμαθα ικανοποιητικά και σκέφτηκα να το προτείνω.
     

4 comments:

  1. Χρήσιμο. Είχα ψάξει και εγώ για opensource και είχα σκοπό να το δοκιμάσω. Αφού το τέσταρες και όλα οκ, μάλλον θα το χρησιμοποιήσω μελλοντικά.

    ReplyDelete
  2. Σε σχέση με το camtasia είναι πολύ πιο ελαφρύ και πιο απλό...

    ReplyDelete
  3. Πάνω σε τι λογισμικό το εγκατέστησες;
    Γιατί εγώ προσπάθησα να το χρησιμοποιήσω, αλλά μου παρουσίασε κάποια προβλήματα...τα οποία δεν πολυέψαξα και έτσι αρκέστηκα να κατεβάσω την trial έκδοση του ΒΒ FlashBack Pro.

    ReplyDelete
  4. Στα Windows 7, επίσης τρέχει σε xp και vista δοκιμασμένο.Άν γίνεις πιο συγκεκριμένη ίσως μπορέσω να σε βοηθήσω...

    ReplyDelete